Arhiv Značk: stres

Pomirjanje, posledica preobremenjenosti

Pomirjanje zahteva prevelika obremenjenost človeka .

Preobremenjenost človeka je danes pogosta napaka. Velikokrat se zgodi z željo doseči več, kot smo dejansko sposobni. Problem velikokrat tiči v ne zavedanju meja svojih sposobnosti, tekmovalnosti, ter drugih podobnih vzrokih. Včasih nas zaslepi napredek, ki ponuja doseganje večjih učinkov v istem času. Kar pomeni, da v krajšem času naredimo več. Razliko v času, pa namesto za pomirjanje, počitek, sprostitev in regeneracijo, namenimo doseganju večjih učinkov. Kar zna biti v veliko primerih tudi nesmisel, posebno, če se zavemo delovanja človekovega organizma. Človeški organizem je sposoben ustvariti več v določenem obdobju, vendar potrebuje po doseženem tudi temu primeren počitek in pomirjanje, ki pa se pri sodobnem človeku ne zgodi. O pomenu počitka, obnove energije in podobnem znajo veliko povedati in so primer dobre prakse vrhunski športniki in naprednejši rekreativci. Gledalci in opazovalci od daleč vidijo predvsem njihove vrhunske rezultate, ne vidijo pa na drugi strani tako priprave na rezultat, kot tudi ne obnovo sposobnosti po doseženem rezultatu in pomirjanje v času prevelike napetosti. Tako priprave, kot tudi obnova omogočata, da se doseže rezultata. Priprave pred rezultatom, obnova pa po rezultatu oziroma služi naslednjemu rezultatu. Obnova je v tem primeru kompleksen niz aktivnosti, ki se dogajajo takoj ali kmalu po doseženem rezultatu. Posameznik bi si to moral vzeti za zgled pri lastnih presežkih zmogljivosti, čim prej po doseženih rezultatih. Na žalost se to ne zgodi, posledično pa se kopičijo posledice. Pomirjanje in regeneracija ni lenarjenje, ampak priprava na aktivnosti. Človek lahko dobro deluje zgolj takrat, ko je njegova pripravljenost optimalna. Psiha in red v glavi se velikokrat zanemarja. Predstavljamo si lahko, da je človek sposoben določene aktivnosti opraviti dobro, ko je to sposoben. Pri tem pa ni pomembna zgolj moč, ampak tudi njen kakovosten nadzor. Pomirjanje lahko razumemo tudi kot resetiranje računalnika.

Pomirjanje je pomembna aktivnost.

Napetost ter alternative

Napetost lahko dobre alternative za odpravljanje težav najde na raznih mestih.

Alternative so največkrat drugačne od splošno znanih načinov odpravljanja težav, katere povzroča napetost. Napetost je prepoznana, v primeru težav se največkrat odpravimo iskat pomoč na klasičen način. Klasična pomoč pomaga, da je težava, ki jo povzroča napetost, hitro in učinkovito prepoznana. Napetost je rešitev v takem primeru, klasična pa je zato, ker je na ta način težave odpravila mnogim. V nekaterih primerih pa gre za neklasične rešitve, ki služijo, da se napetost odpravi. Gre za neklasične načine, ki pomagajo takrat, ko je napetost težava kljub klasični pomoči. Alternative so sestavni del človekovega življenja. Za alternative se dnevno odločamo na praktično vsakem koraku. Človeku nudijo alternative povečano množico izbire in možnosti. Danes smo ljudje z alternativami včasih razvajeni. Hočemo množico izbire na vsakem koraku. Ljudje na ta način včasih izgubljajo stik z realnostjo. Vendar pa obstajajo primeri, ko alternative pomenijo edino rešitev ali pa eno redkih rešitev. Človek v takih primerih najprej sledi splošno znanimi rešitvam. Pomagale so velikemu številu ljudi, zato lahko računa, da bodo pomagale tudi njemu. Verjetnost je toliko večja, kolikor veliko število ljudi je našlo na ta način pomoč zase. V primeru, da pomoči ni oziroma ni učinkovita sledi razočaranje. Človek ne najde pomoči, ni učinkovita, ne prinaša učinkovin. Zato največkrat začne iskati druge možnosti. Največkrat jih nudijo alternative. Slednje so se razlive na razne načine. Sodobni načini so največkrat te načine pomoči obšli. Znanost in napredek je omogočal, da se pomoč nudi na sodoben način. Klasičen način ostaja kljub temu lahko učinkovita rešitev. Ker je pomoč nudil tudi v času pred odkritjem sodobnih načinov, lahko na njegovo učinkovitost računamo tudi v prihodnosti. Danes je velikokrat klasičen način bolj zaželen pri mnogih posameznikih. Nekateri se zanje redno odločajo.

Napetost zahteva iskanje najboljših rešitev za odpravljanje prisotnih težav.

 

Več o tem

V boju s stresom pomaga tudi magnezij

Magnezij je rudnina, ki je telesu izjemnega pomena, celo takoj za kalcijem druga najbolj pomembna. Magnezij je poznan kot odlično odvajalo, poleg tega pa je ključnega pomena za številne vitalne procese, ki se v telesu odvijajo. Pomemben je za pravilen srčni utrip, za boljšo funkcijo mišic, če je v telesu dovolj magnezija, ima človek veliko manj težav z mišičnimi krči, kar je še posebej pomembne podatek za vse, ki se tako ali drugače ukvarjajo s športom. Magnezij je velika pomoč v boju proti stresu, z njegovo pomočjo lahko blažimo glavobol, se upiramo migrenskim glavobolom, pomaga nam tudi pri težavah s prehladom, z njegovo pomočjo se zmanjšajo škodljivi učinki, ki jih na telesu pusti kajenje.

Magnezij normalizira zvečane vrednosti holesterola v krvi, zmanjšuje možnost za zamašitev žil s plavljenimi snovmi in strdke v ožilju, krče in celo motnje srčnega mišičevja in srčni infarkt. Magnezij je za človeka izjemnega pomena. V današnjem času se velikokrat zgodi, da se v človeškem organizmu pojavi pomanjkanje magnezija. Telo sicer lahko nekaj časa magnezij pridobiva na takšen način, da ga črpa iz kostnih depojev, pa tudi preko ledvic, toda pri dolgotrajni in dodatni izgubi magnezija skozi kožo in ledvice, se pri človeku pojavijo nekateri simptomi. Takšni simptomi so pritisk v glavi, omotica, zaspanost, nervoza, glavobol, tudi migrena, nervoza, motnje v delovanju srca, včasih pa tudi tako imenovana gluhota mišic, krči, vrtoglavica, hipertonija. Strokovnjaki ocenjuje, da v današnjem času trpi za pomanjkanjem magnezija kar 5 do 10 % prebivalcev v industrijsko najbolj razvitih državah. Pomanjkanje magnezija je tako velikokrat sokrivo za številne bolezni sodobne civilizacije, predvsem za bolezni srca in krvnega obtoka.

Magnezij je esencialni element, najdemo pa ga praktično povsod, spaja se s kalcijem, s katerim sodeluje pri izgradnji kosti, sklepov, mišičnega tkiva ter pri izgradnji človeškega ter živalskega zobovja.

http://www.vivalis.si