Arhiv Značk: telesna teža

Optimalna telesna teža

Kar pogosto se soočamo s težavami zaradi odvečnih kilogramov, a prav tako neugodna je lahko premajhna telesna teža, ki je pravzaprav še bolj nevarna. Podhranjenost lahko vodi v številne zaplete in zdravstvene težave, ki hitro pokažejo hude posledice. Seveda tudi prekomerna teža ni zdrava in lahko vodi v hude težave, a običajno te ne nastopijo tako hitro. Pomembno je torej, da vzdržujemo težo v nekem zdravem razponu, ki je odvisen od različnih dejavnikov, predvsem od starosti in spola, pa tudi od telesne aktivnosti in zgradbe telesa. Kakšna je optimalna telesna teža? Vsak bo moral številko izračunati zase, ob tem pa bo treba premisliti, ali ta ocena drži. V nekaterih primerih so odstopanja povsem pričakovana, recimo pri športnikih, ki dajejo večji poudarek mišični masi, pogosto so težji od splošne populacije. Nekateri športniki pa bi bili radi lažji, tako da izstopajo na spodnji strani spektra optimalne teže. Za večino populacije pa je priporočljiva telesna teža, ki jo izračunamo na podlagi starosti in spola, kar dobra orientacija, le držati se je je treba.

Telesna teža se nadzoruje s prehrano telesna teža

Vzdrževanje optimalne teže ni nujno enostavno, a prav tako ni nujno, da bo pretirano zahtevno. Dobro je namreč znano, da se telesna teža nadzoruje s prehrano. Čeprav se močno izpostavlja tudi pomen rednega gibanja in nasploh zdravega življenja, za težo najbolje poskrbimo v domači kuhinji. Če mislimo le na kilograme, potem se posvetimo uravnavanju kaloričnega vnosa glede na to, kakšno porabo pričakujemo. Na kratko – telesna teža je odvisna od tega, koliko jemo. Na ta način lahko uspešno vzdržujemo primerno težo. Drugače je v primeru, da nam težave s težo povzročajo kakšni drugi vzroki, recimo bolezni. Če je tako, je pametno ubrati drugačen pristop, koristimo lahko tudi storitve profesionalnih lepotnih salonov, kjer se tudi telesna teža lahko uspešno naslovi.

Preberite več.

Hujšanje, moderna aktivnost

Hujšanje je moderna aktivnost .

Moderna aktivnost je hujšanje, ker zaposluje vse več ljudi. V sodobnem času je hujšanje predvsem posledica dveh dejavnikov. Na eni strani se ljudje zavedajo, da njihov način življenja ni zdrav. Posledično želijo vse negativne posledice življenja odpraviti tako, da izvajajo hujšanje. na drugi strani se ljudje zavedajo, da prinaša hujšanje še številne druge pozitivne učinke. Seveda pa je hujšanje od posameznika do posameznika različno sprejeto. Predvsem je veliko odvisno od tega, kako je posameznik seznanjen z aktualnim stanjem ter predvidenim stanjem v prihodnosti. Aktualno stanje mu lahko po strokovni plati predstavijo strokovnjaki. Prihodnost pa dajejo informacije o povprečju prebivalstva. Ker se te informacije beležijo konstanto, se lahko ugotovi možne posledice določenega načina življenja. Odstopanja so seveda možna, ker je vsak človek posebnost. In težko najdemo enako osebo. Največ podobnosti dobimo v sorodstvu. Ki je tudi zelo dobra informacija o tem, kaj lahko pričakujemo v prihodnosti. V primeru, da so v sorodstvu prisotne bolezni, težave in številne druge podobne posledice, lahko iz izkušenj vemo, da smo dovzetni. Vse informacije velja jemati toliko resno, kolikor kvalitetne so. Kvaliteta je predvsem v tem, da so informacije strokovne, torej potrjene s strani strokovnjakov. Veliko pa je odvisno tudi od tega, kako znamo prisluhniti organizmu. Človeški organizem je edinstven, oseba ga tudi edina najbolje pozna. Načeloma se spoznavanja organizma lotimo takrat, ko so prisotne težave. To je lahko v različnih obdobjih življenja oziroma v različnih starostnih obdobjih. Najbolje bi bilo, če bi se spoznavanja svojega organizma čim prej. S tem bi bili bolj motivirani v smeri ohranjanja zdravja. Ob informacijah, ki nam preko statistike govori o raznih možnih boleznih in težavah, bi verjetno ravnali drugače. Kot v primerih, da ne bi poznali na eni strani strokovne statistike, na drugi strani pa svojega organizma.

Hujšanje danes ponuja številne alternative in motivacije.