Arhiv Značk: zdravnik

Delo v zdravstvu, humana dejavnost

Delo v zdravstvu v veliki meri zaznamuje poklic zdravnika . Zdravnik delo v zdravstvu opravlja tako, da na eni strani raziskuje in ugotavlja bolezni, okužbe in vse ostale težave pacientov, ter jih po najboljših močeh in zmožnostih odpravlja.
Delo v zdravstvu obsegajo diagnostično preiskovalne postopke, spremljanje bolnikovega stanja, znanstveno delo v akademskih ustanovah, delo v zdravniških komisijah in podobno.

Polega zdravnika specialista splošne medicine delo v zdravstvu opravljajo zdravniki specializirani za druga področja zdravstva, zdravstveni tehniki ter cela vrsta drugih dejavnosti, ki so potrebni, da zdravnik lahko uspešno odkriva in zdravi bolezni in težave pacientov.

Delo v zdravstvu od zdravnika zahteva urejeno in samostojno osebnost s smislom za povezovanje velikega števila informacij, ter učinkovito samostojno odločanje. Poleg tega delo v zdravstvu zahteva dobro komunikativnost, prilagodljivost, potrpežljivost in vzdržljivost. Izredna psihofizična stabilnost je potrebna za delo v zdravstvu zaradi same narave poklica, posebno v stanjih pacienta ko je v veliki meri ogroženo pacientovo življenje ali sposobnost opravljanja osnovnih telesnih funkcij. Preprosto povedano delo v zdravstvu zahteva mirnost, ohranjanje koncentracije in zdrave presoje takrat, ko večino ljudi pograbi strah, panika in podobno.

Od zdravnika, ki bo prevzel delo v zdravstvu se zahteva najprej srednja šola, nato mora končati medicinsko fakulteto in dveletno pripravništvo. Vse naštete izobraževalne dejavnosti poleg tega zahtevajo dodatne specializacije kot so na primer interna medicina, kirurgija, splošna in socialna medicina. Dodatne specializacije trajajo približno štiri leta. Poleg tega se zaradi hitrega razvoja stroke zahteva stalno strokovno dopolnjevanje znanj in usposabljanje.

Delo v zdravstvu od zdravnika zahteva veliko elastičnosti in prilagodljivosti, pomnjenje velikega števila informacij, znanje tujih jezikov predvsem angleščine in latinščine. Poklic zdravnika je psihofizično zahteven in naporen. Zahteva odličen vid, sluh in dobro telesno vzdržljivost. Za opravljanje dela so potrebni periodični zdravstveni pregledi. Ovira je lahko alergija na določene snovi.

Delo v zdravstvu je strokovna in humana dejavnost.

Poiščite vašo naslednjo zdravstveno zaposlitev tukaj