Arhiv Značk: zdravo hujšanje

Zdravo hujšanje z zdravo prehrano

Kaj hitro se zgodi, da se nam začnejo na telesu nabirati odvečni kilogrami, običajno v obliki maščobnih oblog. Za to lahko obstajajo različni vzroki, v vsakem primeru pa gre v bistvu za isti problem – telo prejema odvečne zaloge energije, ki jih ne more porabiti, zato jih skladišči. Za zdravo hujšanje moramo torej nasloviti ta problem, najbolje tako, da ciljamo na presežek vnosa energije. To pomeni, da je najboljši pristop tisti, ki se začne v kuhinji. Ravno s hrano namreč v telo vnašamo energijo, ki se nato skladišči v maščobnih oblogah. Prekomeren vnos energije lahko učinkovito omejimo že tako, da preprosto zmanjšamo porcije hrane, ki jo uživamo. Zdravo hujšanje je v tem koraku povsem enostavno in ne zahteva velikih prilagoditev. Pomembno je, da hitro uravnamo vnos energije, za kar lahko zadošča že tak enostaven ukrep. Šele nato se lahko lotimo oblikovanja jedilnika, ki bo na dolgi rok ustrezen za zdravo hujšanje.

Zdravo hujšanje z zdravo prehrano

Živila za zdravo hujšanje

Za zdravo hujšanje izberemo prehrano, ki bo telesu koristila, ne le z vidika ustrezne kalorične vrednosti, temveč tudi z ustrezno kombinacijo ključnih hranil. Pogosto je za prekomerno telesno težo kriv neuravnotežen vnos makrohranil, recimo če uživamo hrano, ki je sestavljena pretežno iz ogljikovih hidratov ali maščob. Zdravo hujšanje zahteva uravnavo hranilne vrednosti živil, ki jih uporabljamo. Predvsem moramo omejiti vnos sladkarij in mastne hrane. Najboljšo izbiro predstavljajo živila rastlinskega izvora, pri katerih načeloma nimamo težav z zelo neuravnoteženimi hranilnimi profili. Tako je lahko zdravo hujšanje sestavljeno iz vegetarijanske hrane, kar pa ni nujno. Tudi meso je lahko dobrodošla sestavina na zdravem jedilniku, pa tudi druga živila živalskega izvora so s svojo hranilno vrednostjo pogosto zelo koristna. Pomembno je, da ne pretiravamo – zadosten vnos vseh makro- in mikrohranil zagotovimo z uravnoteženo prehrano, ki jo sestavljajo zdrava živila različnih vrst.

Zdravo hujšanje je lahko enostavno

Ob poplavi takšnih ali drugačnih diet, ki se po večini končajo z neuspehom, se lahko človek upravičeno vpraša, ali zdravo hujšanje sploh obstaja. Pri tem pa pozablja, da se je izgubljanja odvečnih kilogramov potrebno lotiti postopoma, saj v takšnem primeru uspeh zagotovo ne bo izostal. Poleg tega pa boste na tak način kar najbolje poskrbeli za svoje zdravje in dobro počutje. V nadaljevanju članka vam razkrivamo nekaj nasvetov, ki bodo poskrbeli za zdravo hujšanje.

Hujšanje

6 super trikov za zdravo hujšanje

  • Nikoli ne jejte pred televizijo, saj boste izgubili nadzor nad tem, kaj ste sploh pojedli. Zdravo hujšanje zahteva, da jeste za mizo. Če se le da, se med tem tudi pogovarjajte, saj bodo tako možgani imeli čas, da dobijo signal o sitosti.
  • Zdravo hujšanje poteka z majhnimi spremembami. Najprej opustite kakšno nezdravo razvado, kot je na primer tablica čokolade pred spanjem. S tem seveda ne mislimo, da se čokolade sploh ne smete več dotakniti. Privoščite si jo v obliki koščka ali dveh, najbolje bo, da posežete po temni, grenki različici.
  • Priporočamo vam, da si hrano naložite na manjše krožnike. Tako boste dobili občutek, da je vaš krožnik poln, vseeno pa boste pri obroku pojedli manj. Upoštevajte tudi barvo krožnikov: modra naj bi apetit zmanjševala, rdeča ali oranžna pa apetit samo še spodbudita.
  • Zdravo hujšanje naj sestavljajo zdravi prigrizki, ki jih imejte vedno na zalogi. Sem sodijo narezano sadje, kandiran ingver, takšna ali drugačna narezana zelenjava in podobno. Pijete lahko tudi kavo, ki ste ji dodali manj mastno mleko.
  • Pred vsakim obrokom popijte kozarec vode. Tako si boste napolnili želodec in dobili občutek, da ste siti. Na splošno čez dan popijte dovolj vode, nikoli ne pijte šele takrat, ko začutite, da ste žejni.
  • Za zdravo hujšanje je pomembno tudi to, da boste v hrani uživali. Pazite le na to, kaj jeste in koliko boste pojedli. Tudi drobnim užitkom se ni potrebno povsem odpovedati, pomembno je le to, da boste v vsem zmerni.

Za še več informacij ter nasvetov obiščite stran lineasnella.si.

Zdravo hujšanje ni oblikovanje postave za vsako ceno

Zdravo hujšanje predvsem ne pomeni oblikovanje postave za vsako ceno. Optimalna telesna teža in lepa postava sta starodavni človekovi želji, ki se hkrati skozi čas razvijata in prilagajata novim okoliščinam življenja. Zdravo hujšanje zato ni odkritje sodobnega sveta, ampak že zelo staro odkritje. Ko je človek živel bistveno bolj povezan z naravo, se je moral hočeš nočeš ravnati po njenih zakonih in danostih. Napredek je prinesla stalna naselitev, ki je med drugim zahtevala sposobnost zagotavljanja živeža preko celega leta. Kdor je imel neoviran dostop do hrane je imel že takrat težave s preveliko telesno težo. Hkrati so že takrat poznali modrosti prehranjevanja in prilagajanja za točno določene potrebe. Organizirana vojska je bila vedno dobro nahranjena ali je strmela k temu cilju, saj sicer ni bila sposobna opravljati svojih nalog.

Bolj kot hrana je bila problematična voda, zaradi pomanjkanja vode so se še pred stoletjem ustavile bitke. Nasprotje je bilo že takrat znano zdravo hujšanje, v krščanstvu ga poznamo kot post. Ravna se po naravi, natančneje po prvi pomladanski polni luni. Čas posta je koledarsko zelo naravno uvrščen, saj gre za prehod med zimskim in poletnim časom.

V zimskem času se marsikdo bolje počuti s kakšnim kilogramov več, poleti pa ravno obratno strmi k kakšnemu kilogramu manj. Zdravo hujšanje v tem primeru poskrbi za pripravo na čas, v katerem bo več gibanja na prostem ter drugih aktivnosti. Ker gre za izgubo kakšen kilogram odvečne telesne teže v dobrem mesecu dni, lahko takšno početje imenujemo zdravo hujšanje.

Optimalna telesna teža je trend

Danes je trend optimalne telesne teže in lepe postave moč videti v zelo intenzivni izvedbi. V tem primeru je zdravo hujšanje lahko vprašljivo. Mnoge javnosti znane osebe hujšajo kot za stavo, iz dneva v dan je mogoče videti spremembe preko nekaj mesecev starih slik in posnetkov hujšanja prej/potem. Prav tako je lepa postava zelo cenjen ideal, mogoče nekoliko bolj pri ženskem spolu. Tudi v najmanjšem mestu ali kraju je vse povsod moč videti modno revijo lepih postav vseh starostnih generacij. Najbolj navdihujejo predstavnice, ki so postavo izklesale preko najprej izgube odvečnih kilogramov, nato pa s korenito spremembo življenjskega sloga. Prav tako je tudi pri moških vprašanje zdravo hujšanje praktično vedno prisotno.

Najprej se seveda koristi razne krajšnice, kot so zadrževanje diha ali izbira oblačil, ki optično popravijo postavo. Vedno pa je hkrati aktualno vprašanje kako izvesti zdravo hujšanje, da ne bo treba zadrževati diha, oblačiti posebna oblačila in podobno. Na drugi strani imamo posameznike, ki so s tem problemom že zdavnaj razčistili ali se z njim celo niso nikoli soočili. Vprašanje kako izvesti zdravo hujšanje ni aktualno za tiste, ki imajo dedno prirojeno hitro prebavo in optimalnost hranjenja, se radi gibajo ter so na splošno ambiciozni in zvesti načelom zdravega življenja. Prirojenost odlične presnove in prirojenost optimalnosti hranjenja sta hkrati lahko tudi lastnosti, ki se jih je moč ali navaditi ali izboljšati. Verjetno veljata za najboljši odgovor na vprašanje kako izpeljati zdravo hujšanje.

Dobra prebava je osnova zdravja in lepe postave

Dobra prebava je osnova ne zgolj dobrega zdravja, optimalne telesne teže in lepe postave. Z dobro prebavo lahko brez stranskih učinkov iz točno določene količine hrane, točno določene kvalitete dobimo največ energije za človeške funkcije. V tem primeru je odgovor na vprašanje kako izpeljati zdravo hujšanje v slogu znanega reka : dobra peč vse pokuri.

Prebavo lahko izboljšamo z povečanjem aktivnosti, saj se mora v tem primeru telo aktivneje odzvati na izkoriščene zaloge energije. Optimalnost hranjenja pa zagotovi tako osnove za nadomeščanje izgubljene energije ter ustvarjanje zaloge, kot tudi omogoča telesu počitek po opravljenem procesu presnove. Največji pospešek pri prehodu na bolj zdrav način življenja nam da aktivni življenjski slog, ki nas lahko ukalupi v nove navade zaradi novo nastalih potreb. Zdravo hujšanje je predvsem uravnavanje teže vedno in aktivno.

Kako shujšati na čim bolj zdrav način?

Kako shujšati na čim bolj zdrav način je vprašanje, ki se poraja v glavah številnih ljudi. Večina diet je nezdravih, saj ne zagotavljajo zadovoljivega kalorijskega in energijskega vnosa, ki sta za normalno delovanje organizma še kako potrebna. Danes najdemo v Sloveniji, pa tudi v mnogih razvitih državah kar 50 % ljudi, ki imajo previsoko telesno težo, med njimi pa je žal vse preveč otrok, kar pa je sila zaskrbljujoče. Ne le, da je previsoka telesna teža estetska nepravilnost, pomembno je predvsem to, da ima številne negativne posledice, ki se predvsem pokažejo na zdravju. Ljudje se težko odločimo za hujšanje, saj vedno najdemo nek izgovor, ali pomanjkanje časa ali pa enostavno nimamo volje. Najbolj pomembno je, da se zadeve lotimo kar se da resno in odgovorno, predvsem do sebe. Ne smemo nasedati vsem reklamnim proizvodom, ki nam obljubljajo čarovnije. Še posebej se morajo tisti, ki se sprašujejo kako shujšati in imajo zdravstvene težave, v prvi vrsti najprej oditi na posvet k zdravniku in se raznih diet ne smejo lotevati na svojo roko.

Zdravo hujšanje je počasno hujšanje, pri katerem počasi izgubljamo težo. Nekje optimalna izguba telesne teže je 0, 5 kg v tednu. Pametno je, da si naredimo shujševalni načrt, ki se ga v popolnosti držimo. Seveda nič ne bo šlo brez trde volje in spremembe življenjskega sloga. Rekreacija je tista, ki mora nujno postati del vsakdana, veliko sadja, zelenjave in predvsem ne smemo pozabiti, vsaj dva litra vode na dan. Izogibati se je treba enostavnih ogljikovih hidratov, kot so slaščice, beli kruh, pecivo, izbirati je treba dobre maščobe, se izogniti ocvrtim jedem, alkoholu, prevelikemu vnosu soli v telo. Pri zdravem hujšanju se telo ne obremenjuje s stradanjem, ampak se dnevno poje vsaj pet manjših obrokov. Ni dileme kako shujšati, pomembni sta le želja in trda volja.