Tibet kot cilj vašega potovanja

Tibet – himalajski dragulj

Tibet je avtonomna pokrajina, ki spada pod Kitajsko. Zelo težko je govoriti o tem, da ima Tibet politični svobode, saj je dejansko nima, ima pa določeno avtonomijo in nekakšen ločen status glede na centralno kitajsko politiko. Ime Tibet ima zgovoren pomen v kitajskem jeziku in sicer zakladnica zemeljskega bogastva na zahodu.

Tibet je gorata pokrajina, ki na jugu meji na Himalajsko gorovje. V sklopu Himalaje se nahajajo najvišji vrhovi sveta. Sam Tibet pa leži na povprečni nadmorski višini 4.500 kilometrov. Lahko si predstavljate, da je življenje na takšni nadmorski višini kar zahtevno. Čeprav tukaj živi pretežno kmetijsko orientirano prebivalstvo, pa geografski pogoji niso najboljši za takšen način življenja. Zato je Tibet relativno revna pokrajina, tukaj živijo ljudje na izjemno skromen način, ne glede na to pa so razvili tisočletno bogato kulturo, ki privablja predvsem tiste obiskovalce, ki želijo doživeti globoko kulturno izkušnjo.

Tradicionalni Tibet obsega površino kakšnih 2,5 milijona kvadratni kilometrov, deli pa se na tri glavne geografske predele: Amdo, Kham in na U-Tsang. Od tega je pod avtonomno pokrajino Tibet vštetih le 1,22 milijona kvadratnih kilometrov.

Tibet se v zgodovinski virih prvič pojavi v 7. stoletju pred našim štetjem. Pred tem časom nimamo veliko zgodovinskih in arheoloških virov. Vemo pa, da je bil Tibet od 7. pa do 10. stoletja izjemno veličastno kraljestvo, ki so mu vladali kralji iz dinastije Jarlung. Dinastija je imela nadzor nad mogočno vojsko, s katero so osvojili severno Indijo in Nepal. Kmalu zatem pa so se pričela trenja, ki so Tibet skorajda pahnila v vojno s Kitajsko. Vendar pa so se neizogibnemu izognili na takšen način, da se je tibetanski princ poročil s kitajsko princeso.

Danes je Tibet priljubljena destinacija za prebivalce iz celega sveta. Templji, gradovi, mogočna arhitektura, tradicionalno tibetansko življenje privablja obiskovalce, ki si želijo bogatih kulturnih izkušenj in so polni raziskovalnega duha.

http://www.agencija-oskar.si/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.