Magnezij in stres

V boju s stresom pomaga tudi magnezij

Magnezij je rudnina, ki je telesu izjemnega pomena, celo takoj za kalcijem druga najbolj pomembna. Magnezij je poznan kot odlično odvajalo, poleg tega pa je ključnega pomena za številne vitalne procese, ki se v telesu odvijajo. Pomemben je za pravilen srčni utrip, za boljšo funkcijo mišic, če je v telesu dovolj magnezija, ima človek veliko manj težav z mišičnimi krči, kar je še posebej pomembne podatek za vse, ki se tako ali drugače ukvarjajo s športom. Magnezij je velika pomoč v boju proti stresu, z njegovo pomočjo lahko blažimo glavobol, se upiramo migrenskim glavobolom, pomaga nam tudi pri težavah s prehladom, z njegovo pomočjo se zmanjšajo škodljivi učinki, ki jih na telesu pusti kajenje.

Magnezij normalizira zvečane vrednosti holesterola v krvi, zmanjšuje možnost za zamašitev žil s plavljenimi snovmi in strdke v ožilju, krče in celo motnje srčnega mišičevja in srčni infarkt. Magnezij je za človeka izjemnega pomena. V današnjem času se velikokrat zgodi, da se v človeškem organizmu pojavi pomanjkanje magnezija. Telo sicer lahko nekaj časa magnezij pridobiva na takšen način, da ga črpa iz kostnih depojev, pa tudi preko ledvic, toda pri dolgotrajni in dodatni izgubi magnezija skozi kožo in ledvice, se pri človeku pojavijo nekateri simptomi. Takšni simptomi so pritisk v glavi, omotica, zaspanost, nervoza, glavobol, tudi migrena, nervoza, motnje v delovanju srca, včasih pa tudi tako imenovana gluhota mišic, krči, vrtoglavica, hipertonija. Strokovnjaki ocenjuje, da v današnjem času trpi za pomanjkanjem magnezija kar 5 do 10 % prebivalcev v industrijsko najbolj razvitih državah. Pomanjkanje magnezija je tako velikokrat sokrivo za številne bolezni sodobne civilizacije, predvsem za bolezni srca in krvnega obtoka.

Magnezij je esencialni element, najdemo pa ga praktično povsod, spaja se s kalcijem, s katerim sodeluje pri izgradnji kosti, sklepov, mišičnega tkiva ter pri izgradnji človeškega ter živalskega zobovja.

http://www.vivalis.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.