Vam lahko kava pomaga pri izgubi teže?

Ideja, da bi naj kava pmagali pri izgubi teže je prisotna že več let in moramo vas razočarati, vendar ne. Verjamem, da vas je veliko rednih pivcev kave upalo, da pomaga, vendar nam je žal, da vas moramo razočarati. Od kod sploh prihaja mit o izgubi teže z kavo? Iz ideje, da kofein zmanjša apetit.

Kava in kofein

Kofein je stimulant, in kot tak naj bi pomagal vašemu metabolizmu, da bi pokuril več maščobe. Četudi bi, bi količine, ki bi jih morali zaužiti, da bi dejansko deloval, bile že zdavnaj smrtonosne. Vseeno pa je lahko koristen, da vam da energijo za začetek vaje, ampak pitje kave skozi ves dan z upanjem na izgubo teže je nesmiselno

Kava in zmanjšanje apetita

Nažalost, pitje kave zjutrjaj, ne bo zmanjšalo vašega apetita nič bolj, kot pitje katere koli tekočine. Delovalo bo enako kot bi deloval kozarec vode ali mleka. Razlika? Kava, sploh tista z mlekom in sladkorjem je veliko bolj kalorična kot voda ali mleko. Ne bo trajalo dolgo, preden se vam bo vaš apetit vrnil. Ne zanašajte se na to, da vam bo pomagala pri zmanjšaju apetita. Če zares želite zmanjšati svoj apetit, jejte visoko kvalitetno hrano, ki je dobra za vas in za vaše počutje.

Kaj lahko storite če ste odvisni od kave in ne želite uničiti svojega zdravja in ciljev po izgubi teže, ali pa jo želite uporabljati le za energijo pred treningom?

– Pijte črno kavo brez sladkorja in se omejite na dve skodelici na dan
– Nikoli ne nadomestite obroka z kavo
– Preklopite na brezkofeinsko kavo, če jo pijete le za užitek
– Ne pijte cappuccinota, če ne morete nehati, se prepričajte da uporablja nizkokalorično mleko
– Razmislite o spremembi na zeleni čaj, ki ima veliko več zdravih in pozitivnih učinkov

Na vas je kaj boste storili, ne prepričujemo vas, da se popolnoma odpovejte kavi, ampak sedaj ko veste resnico o njej, se prepričajte, da vam bo pomagala v vaših ciljih, namesto da bi delala proti vam.