Shujšamo lahko na dva načina – z omejitvijo vnosa energije v telo ali s povečanjem porabe energije. V vsakem primeru je treba telo spodbuditi, da začne porabljati energijo, ki je shranjena v maščobnih oblogah, torej je treba ustvariti kalorični primanjkljaj. Lahko manj jemo ali pa se več gibamo, večinoma pa se seveda za učinkovito in zdravo hujšanje poslužujemo obeh metod. Najbolj učinkovite bodo vaje za hujšanje v kombinaciji z zdravo in uravnoteženo prehrano, ki ustvarja ustrezen kalorični primanjkljaj. Redno gibanje poskrbi za dodatno porabo energije, tako da telesa ne poganja le energija, ki jo sproti vnašamo s hrano, temveč mora porabljati tudi energijo, ki je na zalogi. To vodi v uspešno izgubo kilogramov, naposled pa do vitkega in zdravega telesa.

Vaje za hujšanje

Vaje za hujšanje

K hujšanju pripomore vsako gibanje, saj telo potrebuje energijo za vsako fizično (in mentalno) dejavnost. Za začetek se torej ni treba obremenjevati s tem, katere vaje za hujšanje so najbolj učinkovite. To posebej velja za tiste, ki imajo veliko odvečnih kilogramov in želijo začeti postopoma izgubljati težo. Dovolj je, da se vsak dan odpravimo na sprehod in da se vsake toliko tudi doma ali v službi malo razgibamo. Posebne vaje za hujšanje niso potrebne, le da telo giba in porablja energijo.

Kasneje je specifičen trening vsekakor lahko koristen, še posebej za tiste, ki nimajo več le namena izgubiti kilograme, temveč ciljajo na vitko in izklesano telo. V tem primeru bo smiselno v shujševalni režim uvesti nekatere vaje, ki krepijo mišice in oblikujejo telo. Te vaje pripomorejo k hujšanju le toliko, kolikor s porabo energije ustvarijo kalorični primanjkljaj, vendar lahko močno spremenijo podobo telesa in poudarijo učinke hujšanja. Najprej je treba izgubiti maščobne obloge, potem pa se bodo hitro pokazale mišice, ki jih razvijamo s temi vajami. Z rednim in postopnim treningom je možno dodati piko na i splošnemu hujšanju. Preizkusite vaje, ki jih najdete na lineasnella.si.