Za dober pogon

Le kdo ne pozna galove verige? Skorajda vsak jo pozna, vendar ne pod imenom galova veriga. Poznate pogonsko verigo na svojem kolesu? To je točno ta, galova veriga. Uporabljajo se tudi za pogon kmetijskih in obdelovalnih strojev in so nepogrešljiv kvalitetni element strojegradnje. Izdelane so iz kakovostnih materialov, zaščitene pa z termično obdelavo, s čimer jim nudimo zaščito pred zunanjimi vplivi pri svojem delovanju. Tako pridobimo daljšo življensko dobo in večjo obstojnost prti rji. Za dodatno zaščito proti rji pa se svetuje uporaba WD40.

Glavna funkcija WD40 je izpodrivanje vode in s tem ščitenje materiala pred nastajanjem rje. Kratica WD pomeni water dispalcement – izpodrivanje vode, število 40 pa dobi ker je kemiku uspelo razviti pravo formulo v štiridesetem poskusu.

Verige delimo na več seriji nredov. Poznamo serijo A in B. Razlika med njimi je da, serijo A uporabljamo v klasični strojegradnji, za prenos vrtilnih gibanj med dvema ali večih gredi. Serija B se prav tako uporablja v klasični strojegradnji za prenos vrtilnih gibanj med dvema ali večih gredi. Predvsem pa se uporablja pri povečanih zahtevah po višji nosilnosti, le te so dodatno ojačane in nosijo oznako H ali HE.

Galove verige so v pogonski tehniki najbolj uporabljene verige. Ostale izvedbe, izjemoma z dvižnimi verigami so različice za posebnenamene. Za njihovo fleksibilnost ter pravilno delovanje je potrebno natančno določiti zračnosti med določenimi komponentami. Zračnosti istočasno omogočajo sposobnost domazovanje, kakor tudi blaženje sunkov med samim obratovanjem. Rotirajoči valjček na verigi deluje kot kolešček in pripomore k manjšemu trenju med delovanjem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja