vrata

Zakaj lahko vrata drsijo?

V današnjih časih se v stanovanjih pojavljajo najrazličnejše vrste vrat. Nekateri še vedno prisegajo na klasična vrata, spet drugi prisegajo na kombinacijo lesa in stekla, tretji zgolj na steklena vrata. za vse ostale pa ostanejo drsna vrata ali pa kar stanovanje brez vrat. Taka vrata so vpeta v drsna vodila, ki se spodaj in zgoraj, lahko v eno ali pa v večtirno vodilo in omogočajo t.i. drsenje oziroma odpiranje vrat.

Drsna vrata so primerna predvsem tam kjer imamo težave s pomanjkanjem prostora, saj zaradi svojega delovanja oziroma načina odpiranja ne potrebujejo dodatnega prostora. Edina pomanjkljivost je ta da mora biti stena, kamor se odpirajo vrata prazna, to pomeni brez slik, brez pohištva itd. Vse bolj je uporabna vgradnja drsnih vrat v samo steno. Drsna vodila omogočajo lahkotno odpiranje takih vrat, ki so tudi zato bolj primerne za gibalno ovirane osebe, ker take osebe nimajo težav pri odpiranju samih vrat, v primerjavi z standardnimi krilnimi vrati. Drsna vrata so lahko iz vseh vrst materialov tako iz lesa, stekla, pleksi stekla, plastike, zelo moderen je sistem dva v enem, drsna vrata in ogledalo. Največja pomanjkljivost drsnih vrat je slabo zvočna izolacija ter slabo tesnjenje, ravno zaradi samega principa delovanja. Cene takih vrat se gibljejo od 400€ pa tudi do 800€.

Princip delovanja drsnih vrat pa poznamo tudi pri drugih stvareh. Najbolj pogosta uporaba takega načina je pri premagovanju obremenitev. Namesto drsnih vodil so tu uporabni drsni ležaji, ki omogočajo lažje premagovanje trenja, ki lahko nastane zaradi gibanja dveh stvari, teles enega ob drugega.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.