Zanzibar je ime dveh tanzanijskih otokov.

Zanzibar tvorita otoka Unguja in Pemba. Glavno mesto se nahaja na otoku Unguja, imenuje se Zanzibar. Otoka imata nekaj manj kot milijon prebivalcev.
Večina prebivalcev otoka Zanzibar je muslimanov, ostali so kristjani ali hindujci.
Domačini Zanzibar imenujejo Unguja. Nahaja se v bližini vzhodne Afriške obale v Indijskem oceanu. Do obale Afrike je oddaljen vsega 3 kilometrov. Površina ozemlja otoka Zanzibar je dobih 1600 kvadratnih kilometrov. Površje otoka zaznamuje koralna gradnja. Temperature na otoku so visoke. Otok Zanzibar zaznamuje bujna vegetacija, ki pa je zaradi naseljevanja in v kmetijske namene izpostavljena krčenju.

Središče otoka Zanzibar predstavlja mesto z istimi imenom. Ima približno 160.000 prebivalcev. V luko pristajajo mnoga sodobna plovila, ki predstavljajo lep kontrast v primerjavi z lokalnimi plovili. Prebivalstvo otoka se danes vedno bolj zaveda pomena turizma. Okolica je zanimiva, obale krasijo lepe plaže. Tudi kulturno zgodovinskih znamenitosti, vredni ogleda ne primanjkuje. Ker je otok še razmeroma varen pred masovnim turizmom, ima velike priložnosti v ponudbi za vse, ki si želijo okusiti tradicionalni način življenja in bivanja na otoku. Pristna in neokrnjena narava in gozdovi bodo navdušili tudi vse, ki si želijo odkriti neodkrite dele otoka. Veliko zanimivega se bo našlo za ljubitelje poležavanja na plaži. Tudi vsi, ki ljubijo odkrivanje podvodnega sveta bodo tu našli izziv za potovanje in ogled otoka. Vsem, ki občudujejo živalski svet se tu ponuja ogled delfinov ter stoletje starih želv. Koralni otoki nudijo ogled tudi drugega tipičnega živalskega sveta koralnih grebenov. Seveda bo za tak ogled potrebno nekaj potapljaškega znanja in veščin, za kar pa bodo gostitelji zagotovo znali poskrbeti. Kot stičišče raznih pomorščakov, trgovcev in radovednežev iz raznih delov sveta, se je na otok preselilo marsikaj zanimivega. Tako so prvo stalno naselje v 7.stoletju zgradili Arabci, ki jih je vodila misel odkrivaj neznano.

Zanzibar je zanimiv za obisk.