Zaprtje pri otrocih

Zaprtost pri otroku je lahko resen problem, vendar je v veliki večini rešljiv dokaj preprosto. Pomembno je samo to, da kmalu prepoznate vse simptome in kar najhitreje tudi odreagirate na dano situacijo. V spodnjem besedilu se nahaja nekaj nasvetov, kako izboljšati prebavo oziroma preprečiti zaprtost pri otroku.

Zaprtost je problem, ki se ga zagotovo vsi dobro zavedamo, vendar pri otroku je nekoliko drugače. Saj ne znajo ravno opisati svojih težav, predvsem pa se jih ne zavedajo. Zaradi tega je pomembno, da starši oziroma skrbniki odreagirajo kar najhitreje.

Preprečevanje zaprtosti pri otroku

Zaprtost je ponavadi posledica nepravilne prehrane. Zaprtost pri otrocih je lahko posledica uživanja premalo svežega sadja ali zelenjave in prevelikega odmerka sladkih stvari. Vemo da imajo vso otroci radi sladkarije, pa vendar je pomembno, da je teh v otrokovi prehrani čim manj in da hrana čim bolj temelji na uravnoteženih obrokih.

Vzroki so seveda lahko tudi drugje, na primer kot posledica zadrževanja blata otroka. To se lahko zgodi zaradi igre ali drugih vzrokov. Predvsem je pomembno, da svojega otroka o tem sprašujete, da zaprtost preprečite.

Zaprtje pri otrocih

Simptomi zaprtosti pri otroku

Zaprtost pri otroku se kaže na več načinov, prvi simptom je zagotovo boleč trebušček, napenjanje. To so seveda povsem nenevarni simptomi, preprosto odhiteti v lekarno in povprašate farmacevta o izdelkih, ki pri tem pomagajo.

Ko pa se pojavijo hujše težave, torej dlje časa trajajoče, ali pa ob odvajanju opazimo kri, zraven pa sta prisotna še slabost in bruhanje, potem pa je to znak, da odpeljemo otroka k zdravniku. Ta bo naredil preiskave in odkril, če je za to težavo slučajno odgovorna kakšna presnovna bolezen. Če je temu tako, potem bo odredil primerno zdravljenje.

Preventiva pri zaprtosti otrok

Zaprtost pri otrocih seveda lahko ob manjših simptomih odpravite tudi sami. Po navadi vam bodo zdravniki ali farmacevti predpisali osmotska odvajala, ki delujejo tako, da povečajo količino vode v lumnu črevesja in na ta način preprečujejo zaprtost. Seveda pa obstajajo tudi druga.

Zaprtost pri otrocih v manjših oblikah torej ni noben problem, ki ga ne bi morali rešiti sami. Mogoče bo potreben le obisk lekarne. V kolikor pa se pojavijo resni problemi, pa je potrebno oditi k zdravniku.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.