Zavod za zaposlovanje

Zavod za zaposlovanje in denarno nadomestilo

Na zavod za zaposlovanje se lahko prijavite na več načinov. Najprej morate ugotoviti, če se lahko prijavite v evidenco brezposelnih ali v evidenco iskalcev zaposlitve. Pri tem morate vedeti, da vas zavod za zaposlovanje v evidenco brezposelnih ne more vpisati, če imate sklenjeno delovno razmerje, ste samozaposleni, upokojeni, študent, dijak ali imate kakšen drugi podoben status. Tako vas zavod za zaposlovanje lahko vpiše v to evidenco le, če teh omenjenih statusov nimate. Lahko pa vas vpiše ne glede na to, kakšen je vas status, v evidenco iskalcev zaposlitve.

Vedeti morate, da vam evidenca iskalcev zaposlitve ne prinaša nekaterih ugodnosti in pravic, ki vam jih prinaša vpis v evidenco brezposelnih. Kadar vas zavod za zaposlovanje vpiše med brezposelne, lahko koristite brezplačno storitve knjižnic, muzejev, kupujete vstopnice za gledališče, opere in druge kulturne dogodke po znižanih cenah itn. Vseh teh pravic tisti, ki jih je zavod za zaposlovanje vpisal v evidenco iskalcev zaposlitve nimajo. Razlog za to je, da imajo lahko kakšen drug status, kot je denimo status študenta, iz katerega že izhajajo druge pravice. Za državo pa je pomembno, da se pravice iz različnih statusov ne mešajo.

Zavod za zaposlovanje je tudi tisti državni organ, ki ureja denarno nadomestilo. Pravico do denarnega nadomestila imajo posamezniki, ki so bili v zadnjih dveh letih zavarovani za primer brezposelnosti vsaj devet mesecev. Mlajši od trideset let pa vsaj šest mesecev. Samostojni podjetniki morajo še posebej poskrbeti za to, da so bili plačani vsi prispevki, saj v nasprotnem primeru ne dobijo nadomestila za brezposelnost. Tisti, ki so zavarovani na podlagi delovnega razmerja teh težav nimajo, to velja le za samozaposlene. Vedeti je potrebno, da zavod za zaposlovanje nadomestila za brezposelnost ne odobri v primeru, da je oseba izgubila delo po lastni krivdi ali lastni volji. Zahtevo je potrebno vložiti v roku tridesetih dni po prenehanju zavarovanja.

Več informacij o tem, kako vam lahko zavod za zaposlovanje pomaga pri iskanju službe najdete tukaj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.