Zdravo hujšanje predvsem ne pomeni oblikovanje postave za vsako ceno. Optimalna telesna teža in lepa postava sta starodavni človekovi želji, ki se hkrati skozi čas razvijata in prilagajata novim okoliščinam življenja. Zdravo hujšanje zato ni odkritje sodobnega sveta, ampak že zelo staro odkritje. Ko je človek živel bistveno bolj povezan z naravo, se je moral hočeš nočeš ravnati po njenih zakonih in danostih. Napredek je prinesla stalna naselitev, ki je med drugim zahtevala sposobnost zagotavljanja živeža preko celega leta. Kdor je imel neoviran dostop do hrane je imel že takrat težave s preveliko telesno težo. Hkrati so že takrat poznali modrosti prehranjevanja in prilagajanja za točno določene potrebe. Organizirana vojska je bila vedno dobro nahranjena ali je strmela k temu cilju, saj sicer ni bila sposobna opravljati svojih nalog.

Bolj kot hrana je bila problematična voda, zaradi pomanjkanja vode so se še pred stoletjem ustavile bitke. Nasprotje je bilo že takrat znano zdravo hujšanje, v krščanstvu ga poznamo kot post. Ravna se po naravi, natančneje po prvi pomladanski polni luni. Čas posta je koledarsko zelo naravno uvrščen, saj gre za prehod med zimskim in poletnim časom.

V zimskem času se marsikdo bolje počuti s kakšnim kilogramov več, poleti pa ravno obratno strmi k kakšnemu kilogramu manj. Zdravo hujšanje v tem primeru poskrbi za pripravo na čas, v katerem bo več gibanja na prostem ter drugih aktivnosti. Ker gre za izgubo kakšen kilogram odvečne telesne teže v dobrem mesecu dni, lahko takšno početje imenujemo zdravo hujšanje.

Optimalna telesna teža je trend

Danes je trend optimalne telesne teže in lepe postave moč videti v zelo intenzivni izvedbi. V tem primeru je zdravo hujšanje lahko vprašljivo. Mnoge javnosti znane osebe hujšajo kot za stavo, iz dneva v dan je mogoče videti spremembe preko nekaj mesecev starih slik in posnetkov hujšanja prej/potem. Prav tako je lepa postava zelo cenjen ideal, mogoče nekoliko bolj pri ženskem spolu. Tudi v najmanjšem mestu ali kraju je vse povsod moč videti modno revijo lepih postav vseh starostnih generacij. Najbolj navdihujejo predstavnice, ki so postavo izklesale preko najprej izgube odvečnih kilogramov, nato pa s korenito spremembo življenjskega sloga. Prav tako je tudi pri moških vprašanje zdravo hujšanje praktično vedno prisotno.

Najprej se seveda koristi razne krajšnice, kot so zadrževanje diha ali izbira oblačil, ki optično popravijo postavo. Vedno pa je hkrati aktualno vprašanje kako izvesti zdravo hujšanje, da ne bo treba zadrževati diha, oblačiti posebna oblačila in podobno. Na drugi strani imamo posameznike, ki so s tem problemom že zdavnaj razčistili ali se z njim celo niso nikoli soočili. Vprašanje kako izvesti zdravo hujšanje ni aktualno za tiste, ki imajo dedno prirojeno hitro prebavo in optimalnost hranjenja, se radi gibajo ter so na splošno ambiciozni in zvesti načelom zdravega življenja. Prirojenost odlične presnove in prirojenost optimalnosti hranjenja sta hkrati lahko tudi lastnosti, ki se jih je moč ali navaditi ali izboljšati. Verjetno veljata za najboljši odgovor na vprašanje kako izpeljati zdravo hujšanje.

Dobra prebava je osnova zdravja in lepe postave

Dobra prebava je osnova ne zgolj dobrega zdravja, optimalne telesne teže in lepe postave. Z dobro prebavo lahko brez stranskih učinkov iz točno določene količine hrane, točno določene kvalitete dobimo največ energije za človeške funkcije. V tem primeru je odgovor na vprašanje kako izpeljati zdravo hujšanje v slogu znanega reka : dobra peč vse pokuri.

Prebavo lahko izboljšamo z povečanjem aktivnosti, saj se mora v tem primeru telo aktivneje odzvati na izkoriščene zaloge energije. Optimalnost hranjenja pa zagotovi tako osnove za nadomeščanje izgubljene energije ter ustvarjanje zaloge, kot tudi omogoča telesu počitek po opravljenem procesu presnove. Največji pospešek pri prehodu na bolj zdrav način življenja nam da aktivni življenjski slog, ki nas lahko ukalupi v nove navade zaradi novo nastalih potreb. Zdravo hujšanje je predvsem uravnavanje teže vedno in aktivno.