Zdravnika običajno obiščemo v primeru, da se poškodujemo ali da staknemo kakšno bolezen. Če se slabo počutimo ali je kaj resno narobe, začnemo razmišljati o tem, kaj bi bilo lahko krivo, zdravnik pa naposled poskrbi za točno diagnozo. Nekoliko drugače je pri skrbi za duševno zdravje – tudi bolj pogoste tegobe, na primer depresija, se še vedno precej redko uvrščajo med težave, zaradi katerih iščemo strokovno pomoč. Velik krivec za to je družbena stigma, ki duševne bolezni zapostavlja. Depresija ni postavljena na enakovreden nivo z boleznimi in poškodbami telesa, čeprav gre za bolezen, ki ima svoj izvor prav v možganih. Vsekakor pa je pomoč na razpolago, če vemo, kje jo iskati.

Depresija ne sme biti stigma

Ukrepi pri duševnih boleznih

Pravi naslov za prvi stik z medicinskimi strokovnjaki je v primeru duševnih bolezni gotovo osebni zdravnik, ki bo znal napotiti pacienta naprej. Depresija je pogosta tegoba, ki je že zanesljivo priznana in so posledično tudi postopki obravnave pacientov dobro uveljavljeni. Pomembno pa je, da se vsak pacient obravnava individualno, saj je duševne motnje težko diagnosticirati in zdraviti. Tudi depresija recimo ne ponuja univerzalne rešitve, ki bi delovala za vse, pravzaprav je pogosto sploh ne moremo učinkovito odpraviti. Običajno se duševne motnje zdravijo s kombinacijo terapije in zdravil, ni pa to zagotovljena pot do uspeha. Pravzaprav se tudi v stroki pogosto svari pred nepotrebnim predpisovanjem zdravil, več pozornosti pa se namenja dolgotrajnim terapijam.

Depresija in druge duševne bolezni zahtevajo poseben pristop pri odkrivanju in zdravljenju. Razumljivo je, da jih zato včasih ne moremo enostavno umestiti v zdravstveni sistem, posledično pa lahko naletimo tudi na ovire pri kritju stroškov zdravljenja. Zavarovalnice imajo pri tem svoje pogoje, mnogi pa se odločajo za iskanje pomoči pri zasebnih terapevtih, ki ne črpajo sredstev iz sklada zavarovanja, temveč jih je treba plačati posebej iz lastnega žepa. Več o depresiji si lahko preberete tukaj.