Zimski športi so športi zimskih mesecev .

Tipični zimski športi se odvijajo na ledenih in snežnih površinah. Seveda je mnogim pojem tudi širši, saj pogoji, ki jih narava ali naprave nudijo, nudijo pogoje tudi drugim športom. Zimski športi, tisti tipični so : smučanje, hokej, umetnostno drsanje, biatlon, smučarski skoki, kros, smučanje prostega sloga, deskanje na snegu in drugi športi.

Značilni predvsem so za Evropo, Severno Ameriko in Japonsko. Geografske posebnosti temeljijo na naravni danosti, ki je tudi osnova za tekmovanja. Človeku lastna je tekmovalnost in strmenje k boljšim dosežkom in rezultatom. K temu je potrebno dodati željo po gibanju na snegu. V deželah z snežno odejo je bila to najprej nuja in pogoj, da si lahko odšel k prijateljem, sorodnikom in znancem ali po zgolj opravkih v sosednjo vas oziroma kraj ali celo dlje. Znana so področja, kjer so se razvile tipične smučarske veščine in tehnike. Pri nas so Bloke tipično področje, kjer je smučanje nastalo po potrebi že v davnih časih. Bloški smučar je simbol slovenske tradicije smučanja. Napredek je z razvojem tehnike in napredka človeške družbe narekoval spremembe, katere so bili deležni tudi zimski športi. Iz zgodovine so znani zimski športi pri nas dosegali mnoge vrhunce v svetovnem merilu. Zimski športi, ki so dosegali vrhunske dosežke so smučarski skoki, smučanje in drugi športi.

V grobem se zimski športi delijo na tiste, ki se izvajajo na ledu in tiste, ki se izvajajo na snežni površini. Po stopnji zahtevnosti se od najmlajših skupin vrstijo vse do svetovnih prvenstev, olimpijskih in para olimpijskih iger. Zimski športi se izvajajo na prostem ali v dvoranah in drugih športnih objektih. Priljubljenost, ki jo zimski športi dosegajo, se meri z kvotami drugih priljubljenih športov. Zimski športi omogočajo, da je Slovenija svetovno znana po dosežkih športnikov, športnih delavcev ter izdelovalcev športne opreme.

Zimski športi so v Sloveniji priljubljeni.